• ثبت نام
  • ورود به سامانه
  • English

آموزه‌های فلسفۀ اسلامی

  1. صفحه اصلی
  2. برهان وجودی آنسلم و نقد آن بر اساس مبانی ملاصدرا

شماره جاری

بر اساس شماره‌های نشریه

بر اساس نویسندگان

بر اساس موضوعات

نمایه نویسندگان

نمایه کلیدواژه ها

درباره نشریه

اهداف و چشم انداز

اعضای هیات تحریریه

فرایند پذیرش مقالات

اصول اخلاقی انتشار مقاله

بانک ها و نمایه نامه ها

پرسش‌های متداول

اطلاعات آماری نشریه

اخبار و اعلانات

پیوندهای مفید

اطلاعات آماری نشریه

هزینه پردازش و انتشار مقاله

برهان وجودی آنسلم و نقد آن بر اساس مبانی ملاصدرا

    نویسندگان

    • سیدحمید طالب‌ زاده 1
    • رحمت الله کریم زاده 2

    1 دانشیار دانشگاه تهران

    2 استادیار دانشگاه علوم اسلامی رضوی

,

نوع مقاله : پژوهشی

  • مشخصات مقاله
  • دریافت فایل
  • ارجاع به این مقاله
  • آمار
  • هم رسانی

چکیده

برهان وجودی آنسلم برهانی است پیشینی که از راه مفهوم وجود ـ‌که بر اساس دیدگاه افلاطون همراه با حقیقت وجود است‌ـ به اثبات خدا می‌پرازد. او دو تقریر از این برهان ارائه می‌دهد: نخست اینکه مفهوم خدا مفهومی است که بزرگ‌تر از آن قابل تصور نیست؛ پس باید این مفهوم در بیرون وجود داشته باشد، در غیر این صورت بزرگ‌ترین مفهوم قابل تصور نیست. دوم اینکه مفهوم خدا مفهومی ضروری است که نبود آن تصورناپذیر است؛ پس باید در خارج باشد، در غیر این صورت نبود آن قابل تصور است و این خلف است. گونیلو دو اشکال بر این برهان دارد: نخست آنکه ما از مفهوم خدا هیچ گونه تجربه‌ای نداریم، پس غیر قابل تصور است. دوم آنکه اگر این برهان درست باشد، باید بتوان وجود هر امر نامعقولی را در خارج اثبات کرد. اشکال عمدۀ آکویناس آن است که آنسلم، وجود خارجی خدا را در بزرگ‌تر شدن مفهوم ذهنی خدا مؤثر می‌داند، در حالی که مفهوم بزرگ‌ترین امر قابل تصور که وجود واقعی داشته باشد، بزرگ‌تر از هنگامی نیست که وجود واقعی نداشته باشد. تحقق عینی یک مفهوم در خارج، هیچ نقشی در بزرگ‌تر شدن محتوای مفهومی آن ندارد. اشکال اساسی برهان آنسلم بر مبنای ملاصدرا، رد دیدگاه آنسلم در باب مفاهیم کلی، درآمیختگی میان ضرورت منطقی و فلسفی، درآمیختگی بین مفهوم و مصداق، حمل اولی و شایع صناعی و سرایت حکم مفهوم به مصداق است.

کلیدواژه‌ها

  • برهان وجودی
  • آنسلم
  • ملاصدرا
  • تصور برترین موجود
  • مفهوم ذهنی
  • وجود عینی
  • XML
  • اصل مقاله 344.75 K
  • RIS
  • EndNote
  • Mendeley
  • BibTeX
  • APA
  • MLA
  • HARVARD
  • CHICAGO
  • VANCOUVER
    • تعداد مشاهده مقاله: 1,155
    • تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 465
آموزه‌های فلسفۀ اسلامی
دوره 9، شماره 14 - شماره پیاپی 14
خرداد 1393
صفحه 77-99
فایل ها
  • XML
  • اصل مقاله 344.75 K
سابقه مقاله
  • تاریخ دریافت: 15 مرداد 1399
  • تاریخ پذیرش: 15 مرداد 1399
  • تاریخ انتشار: 01 خرداد 1393
هم رسانی
ارجاع به این مقاله
  • RIS
  • EndNote
  • Mendeley
  • BibTeX
  • APA
  • MLA
  • HARVARD
  • CHICAGO
  • VANCOUVER
آمار
  • تعداد مشاهده مقاله: 1,155
  • تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 465

APA

طالب‌ زاده, سیدحمید و کریم زاده, رحمت الله . (1393). برهان وجودی آنسلم و نقد آن بر اساس مبانی ملاصدرا. آموزه‌های فلسفۀ اسلامی, 9(14), 77-99.

MLA

طالب‌ زاده, سیدحمید , و کریم زاده, رحمت الله . "برهان وجودی آنسلم و نقد آن بر اساس مبانی ملاصدرا", آموزه‌های فلسفۀ اسلامی, 9, 14, 1393, 77-99.

HARVARD

طالب‌ زاده, سیدحمید, کریم زاده, رحمت الله. (1393). 'برهان وجودی آنسلم و نقد آن بر اساس مبانی ملاصدرا', آموزه‌های فلسفۀ اسلامی, 9(14), pp. 77-99.

CHICAGO

سیدحمید طالب‌ زاده و رحمت الله کریم زاده, "برهان وجودی آنسلم و نقد آن بر اساس مبانی ملاصدرا," آموزه‌های فلسفۀ اسلامی, 9 14 (1393): 77-99,

VANCOUVER

طالب‌ زاده, سیدحمید, کریم زاده, رحمت الله. برهان وجودی آنسلم و نقد آن بر اساس مبانی ملاصدرا. آموزه‌های فلسفۀ اسلامی, 1393; 9(14): 77-99.

  • صفحه اصلی
  • درباره نشریه
  • اعضای هیات تحریریه
  • ارسال مقاله
  • تماس با ما
  • نقشه سایت

اخبار و اعلانات

دسترسی به مقالات مجله «آموزه‌های فلسفه اسلامی» بر اساس مجوز  کریتیو کامنز  (CC BY 4.0) آزاد است.

 

اشتراک خبرنامه

برای دریافت اخبار و اطلاعیه های مهم نشریه در خبرنامه نشریه مشترک شوید.

© سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب